Placki po węgiersku

placek po wegiersku

Potrawa pochodząca z Węgier. Pierwsze skojarzenia? Oczywiście, że chodzi o placki po węgiersku. Dziś zaprezentujemy Państwu, jak poprawnie, z zachowaniem wszystkich tradycyjnych i innowacyjnych sztuczek kulinarnych przygotować pyszne placki po węgiersku. Śmieszne jest to, że na Węgrzech nikt nam nic nie powie, gdy zapytamy o przepis placki po węgiersku. Kolejny polski chwyt kulinarny (w stylu Greków i ryby po Grecku). To wymysł i poczucie humoru Polaków, którzy lubią swoim potrawom przypisywać nawy innych państw. Placek po węgiersku to przede wszystkim papryka i mięso, bez którego nie da się przygotować potrawy. Zacznijmy od początku.

 

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • kilogram dużych ziemniaków
  • pół szklanki mąki pszennej
  • jajko
  • jedna cebula
  • olej roślinny
  • papryka
  • 30 dekagramów karkówki
  • 30 dekagramów wołowiny
  • ząbek czosnku
  • papryka słodka i ostra (przyprawa w proszku)
  • dwa kieliszki czerwonego wytrawnego wina
  • jedna szklanka bulionu
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek
  • mąka pszenna, woda
  • pietruszka
  • śmietana 18%

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki, cebulę i czosnek zetrzeć na tarce (polecamy małe oczka – wtedy placki będą zwarte po usmażeniu). Do powstałej po starciu ingredientów masy dodać mąkę, jajko oraz przyprawy. W międzyczasie rozgrzać patelnię i smażyć grube placki na głębokim oleju.
  • Mięso do placków pokroić w kostkę, obtoczyć mąką i usmażyć  na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu przełożyć mięso do garnka, po czym dodać do rondla wodę ze spłukanej patelni (woda z dodatkiem mąki). Dusić wszystko około godziny.
  • Paprykę pokroić w paski i po kilkunastu minutach dodać do duszącego się mięsa razem z solą, pieprzem i zostawić na ogniu przez 30 minut.
  • Po uduszeniu mięsa przygotować talerz, położyć placek, polać sosem, przełożyć placek na pół i ponownie dodać sosu na wierzch. Ozdobić śmietaną, dodać sałatkę – smacznego!

Ocena
Nazwa przepisu
Placki po węgiersku
Published on :
Średnia ocen
5 Based on 16 Review(s)