Placki ziemniaczane

placki ziemniaczane

Popularne, smaczne i łatwe w przygotowaniu – to właśnie placki ziemniaczane, które podbijają pory obiadowe polaków. Sycące, ale nie przesadnie tuczące, pyszne, z tego, co uwielbiamy, czyli ziemniaków, które w Polsce są ogólnodostępne. Sztuka przygotowania placków ziemniaczanych to odpowiedni dobór przypraw, składników i czas mieszania oraz smażenia. Każdy etap przygotowania niesie za sobą możliwość popełnienia wielu błędów. Dlatego postaramy się Państwu pokazać, jak wygląda profesjonalny przepis placki ziemniaczane.

Składniki (porcja dla 4 osób):

  • kilogram obranych ziemniaków
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • Połowa szklanki mąki
  • 2 jajka
  • łyżka soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

 

Sposób przygotowania:

  • Ziemniaki razem z cebulą ścieramy na tarce, odlewając sok powstały w wyniku starcia ziemniaków.
  • Do przygotowanej masy ziemniaków – czosnkowej dodajemy czosnek (pokrojony), sól, pieprz i uprzednio rozbite jajka.
  • Rozgrzewamy patelnię, wlewając duża ilość oleju. Formujemy placki (duże lub małe – wybór należy do Państwa). Najładniejsze placki smażą się na dużym ogniu i sporej ilości oleju. Do smażenia najlepiej używać patelni teflonowej lub ceramicznej.
  • Po usmażeniu każdy placek warto zostawić na papierowej serwetce lub ścierce w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.
  • Przystrajamy talerz i podajemy placki.

Jak widać, przepis na placki ziemniaczane to sama przyjemność gotowania oraz jedzenia. Smacznego!

Ocena
Nazwa przepisu
Placki ziemniaczane
Published on :
Średnia ocen
4.5 Based on 12 Review(s)