Sos po węgiersku

placek po wegiersku sos

Sos na placki po węgiersku to podstawowy dodatek, który nadaje węgierskiego posmaku dla potrawy z ziemniaków. Placek po węgiersku sos bez papryki, mięsa lub czosnku to zwykły placek ziemniaczany. Zaprezentujemy Państwu, jak przygotować profesjonalny sos, który nada plackom smaku i charakteru, który na zawsze zapisze się w pamięci i podniebieniach każdego, kto zasmakuje tych rarytasów.

Składniki (porcja dla 4 osób):

 

  • karkówka wieprzowa (opcjonalnie inne mięso)
  • cztery papryki (najlepiej czerwona, mogą być kolorowe)
  • trzy duże cebule
  • dwa ząbki czosnku
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka mielona
  • mąka

Sposób przygotowania:

  • Mięso i cebulę pokroić w kostki. Paprykę natomiast w cienkie paski.
  • Na patelni rozgrzać olej, a następnie podsmażyć mięso. Po kilku minutach przełożyć zawartość patelni do garnka z niewielką ilością wody.
  • Na oleju, na którym smażyliśmy mięso podsmażyć cebulę i dodać ją do duszącego mięsa.
  • Mio wraz z ingredientami dusimy około pół godziny. W międzyczasie należy dodać przyprawy i paprykę. Całość zagęszczamy zawiesiną z mąki.

 

Gotowy sos należy polać na przygotowane placki ziemniaczane. Ilość dowolna. Bon Apetit!

 

Ocena
Nazwa przepisu
Sos po węgiersku
Published on :
Średnia ocen
4 Based on 5 Review(s)